Tips bij aankoop woning

Waar moet u op letten bij het aankopen van een woning?

 

Uw budget vaststellen
Als u een woning wilt kopen is de kans groot dat u voor deze grote uitgave geld moet gaan lenen bij de bank. Voordat u aan uw zoektocht begint is het van belang dat u een idee heeft van het bedrag wat u redelijkerwijs kunt lenen.

Het is slim om te bedenken hoeveel geld u per maand kunt uitgeven aan een hypotheek. Hierna is het eenvoudig om op een site van een bank tot een hypotheekbedrag te komen. De autoriteit financiële markten tracht te voorkomen dat mensen zeer hoge hypothecaire leningen nemen en legt de in Nederland werkende banken een norm op. Deze luidt dat je maximaal 4.5 maal het bruto jaarinkomen kan lenen.

Overige kosten bij een koopwoning
De jaarlijkse WOZ belasting is voor woningeigenaren veel hoger dan voor huurders, ook verzekeringen kunnen duurder uitvallen en als u een appartement koopt zult u maandelijks servicekosten en/of een bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren moeten betalen. Ook moet u er rekening mee houden dat de kosten van het jaarlijks onderhouden van uw huis ongeveer 1% van de koopprijs met zich meebrengt.


Inventariseren van uw woonwensen
In Nederland staan er ruim 260.000 woningen te koop (Bron: Funda, mei 2012)
Hieronder geven we u een aantal tips om tussen het grote aanbod woningen, uw droomhuis te vinden.

  1. Op een huizensite uw zoekopdracht ingeven en als u een huis ziet welke u aanspreekt kunt u een afspraak maken met de verkopend makelaar.
  2. Als u uw zoektocht naar een nieuwe woning wilt verkleinen is het handig om uw wensen in kaart te brengen. Maak een lijstje met, de voor u, belangrijkste criteria. Op deze manier kunt de meeste woningen, welke u op een huizensite ziet, van uw lijstje schrappen nog voordat u een bezichtiging wilt maken.

 

Uw wensen
De woning

- Huis of appartement?

- Oud of nieuw?

- Hoe groot moet de woning zijn? (aantal kamers, oppervlakte)

- Hoog of laag?

- Tuin of geen tuin, balkon of geen balkon?

- Klussen of helemaal af?

- Parkeermogelijkheden

 

Buurt en omgeving

- Stad of dorp

- Kindvriendelijke buurt of aan drukke weg?

- Winkels of scholen in de buurt?

- Rustige buurt of midden in het centrum?

- Samenstelling van de buurt?

- Reistijd woon-werk verkeer?


Weet u niet naar welk type woning u naar op zoek bent?
Op open huizen dagen kunt u op een dag vele huizen bezoeken. In de meeste gevallen is de eigenaar thuis. Als u na elke bezichtiging uw plus- en minpunten opschrijft komt u razendsnel tot een mooie lijst aan criteria welke voor u belangrijk zijn.  Door een willekeurige serie huizen te bezoeken op de open huizen dag en telkens op te schrijven wat de redenen zijn waarom het betreffende huis afvalt, en welke aspecten aan het huis je wel bevallen kom je razendsnel tot een mooie set aan criteria.

 
Op huizenjacht

Internet
Het zoeken kan beginnen. Hieronder een aantal sites welke u kunt raadplegen.

- Funda.nl (eigendom NVM)
- Zoekallehuizen.nl (Eigendom Rabobank)
- Jaap.nl (Eigendom DSB-bank)
 

Uiteraard kunt u ook de site van de verkopend makelaar bezoeken.

Bijvoorbeeld voor de regio Gouda www.dupreemakelaars.nl.

 

In de etalage
In de etalages van makelaarskantoren is vaak een ruim aanbod van woningen te zien. Al is de informatie en het fotomateriaal beperkter dan op internet. Het is dus slim om het adres te noteren en thuis de woning via internet verder te bekijken.

 

Foto’s van woningen
De foto’s van de woningen kunnen soms de indruk geven dat de ruimtes veel groter zijn dan ze zijn. Het is goed om naar alle foto's te kijken. Doordat dezelfde kamer vanuit twee tegenoverliggende hoeken gefotografeerd is kan je goed zien hoezeer de kamer is opgerekt.

Als er ruimtes overgeslagen worden bij de foto presentatie is daar meestal een goede reden voor. Reken er maar op dat deze ruimtes weinig plezier zullen brengen.


Koopjes bestaan niet
Als huizenzoeker vorm je op een gegeven moment een beeld van wat een huis in een bepaalde buurt ongeveer moet kosten. Als u een huis vindt dat opeens 30.000 euro goedkoper is, dan is dat niet voor niets. Het huis is bijvoorbeeld kleiner, ligt ongunstig, heeft achterstallig onderhoud, of er is iets anders aan de hand.

 

De bezichtiging

Voorbereiding
Meenemen voor bij de bezichtiging
1. Een stuk papier en een pen
2. Een digitale camera
3. Een rolmaat

 

Twee zien meer dan één
Het is zeker aan te raden om iemand mee te nemen naar een bezichtiging. Samen ziet u meer en de ander stelt weer andere kritische vragen. Achteraf is dit een meerwaarde tijdens het evalueren.

 

De bezichtiging
Wees op de afgesproken tijd aanwezig bij de woning. Laat u rondleiden en maak per kamer  aantekeningen, zodat u achteraf weet waar welke kamers zitten, eventueel met een simpele plattegrond. Als u in ruimtes komt welke op het oog klein overkomen, kunt u de maat opmeten.

Bekijk elke kamer grondig. Denk hierbij aan mogelijke scheuren, mogelijke lekkages op de wanden, plafonds en achter inbouwkasten.

 
Het stellen van vragen
Vraag, wanneer er plafonds of muren achter schrootjes, nepwanden of verlaagde plafonds verborgen zijn, wanneer dat is gebouwd en waarom. Vraag of er een funderingsonderzoek heeft plaatsgevonden. Zo ja, door wie en wat de uitslag was. U kunt de verkopende makelaar vragen dit antwoord schriftelijk te bevestigen, ook als deze met het antwoord komt dat het hem niet bekend is. Bij het kopen van een appartement is het slim te vragen of er een vereniging van eigenaren aanwezig is en ook belangrijk, of deze vereniging actief is.

 
De omgeving van de woning
Als u een, mogelijk potentiële, woning gevonden heeft ga dan eens in de directe omgeving kijken.
- Bekijk de winkels
- Mensen die op straat lopen
- Kindvriendelijke buurt
- Spreek een persoon op straat aan en stel hem een aantal vragen over de buurt
 

Als u positief bent over de woning en de buurt, ga dan nog eens in de avond terug en/of een keer in het weekend, en kijk wat er bijzonderheden zijn.

 


Tweede bezichtiging
Als u na het zien van de woning en de omgeving nog steeds positief bent maar toch twijfelt, neem dan wederom contact op met de verkopend makelaar. Plan dan een tweede bezichtiging. Plan deze bezichtiging op een ander moment van de dag. Dan ziet u, zoals eerder genoemd, mogelijke bijzonderheden.
 
Contact VvE-Keuring

Neem direct geheel vrijblijvend contact met ons op.

Contactformulier
VvE Keuring.nl Zoutmansweg 12
2811 ES  Reeuwijk
Copyright 2011 ® Vve-Keuring