Is de VvE verplicht om geld te reserveren?

Sinds 1 mei 2005 schrijft de wet voor dat een VvE verplicht is om geld te reserveren voor groot onderhoud.

Omdat veel Verenigingen van Eigenaren op dat moment nog niet over een dergelijk reservefonds beschikten, hadden zij tot 1 mei 2008 de tijd om een spaarpot op te zetten. Het geld voor het fonds wordt bijeengebracht door de leden van de VvE, dankzij de maandelijkse bijdrage; de zogenaamde VvE-bijdrage.
Deze kosten zijn afhankelijk van het verwachte (groot) onderhoud van het appartementengebouw. De hoogte van het te sparen bedrag - en dus de maandelijkse bijdrage - is per appartementengebouw verschillend en wordt dan ook vastgelegd en gereserveerd door de vergadering van eigenaren. Iedere eigenaar moet dit bedrag storten in het reservefonds.

Dit fonds is overigens niet bedoeld voor de reguliere lasten van de Vereniging van Eigenaren, maar puur voor het niet regelmatige (groot) onderhoud.