Actieve en inactieve of slapende VvE's

Ook al kost het af en toe wat vrije tijd: een goed functionerende VvE is belangrijk voor alle betrokkenen. Alleen een actieve VvE zorgt voor een structureel goed onderhouden en daardoor een waardevast pand.

Een dergelijke VvE verzorgt eens per jaar een vergadering, reserveert voor groot onderhoud en legt administratieve en financiële verantwoording af aan haar leden.

Vinden één of meerdere van deze activiteiten niet plaats, dan spreken we van een inactieve of zelfs slapende VvE. Dergelijke verenigingen komen vroeg of laat in de problemen. Achterstallig onderhoud aan dak, gevel of kozijnen is niet alleen slecht voor de staat van het appartementengebouw of de waarde van de appartementen, maar kan ook leiden tot optreden door de gemeente.
In dat geval worden de eigenaren gedwongen om binnen een bepaalde termijn onderhoud te plegen. Doen zij dit niet, dan kan de gemeente dit voor hun rekening laten uitvoeren. Niet alleen hebben de leden dan weinig inbreng, vaak kunnen de kosten dan behoorlijk oplopen.