Grote en kleine VvE's

Verenigingen van Eigenaren zijn er in allerlei grootten en elke omvang heeft z'n voor- en nadelen.

Zo kan het bij een kleine VvE gemakkelijk zijn om afspraken snel te maken of vergaderingen eenvoudig te beleggen, omdat u de buren kent. Anderzijds kan een kleinschalige VvE ook weer moeilijker zijn als u uw buren over hun verplichtingen moet aanspreken, bijvoorbeeld over het betalen van de maandelijkse bijdragen.

Een ander aspect is dat kleinere VvE's vaker inactief zijn: ze reserveren niet altijd voor onderhoud en houden geen of onvoldoende vergaderingen. Een grote VvE heeft als voordeel dat er veel mensen beschikbaar zijn om de taken te verdelen. Vaker is ook het bestuur uitbesteed, zodat de jaarlijkse vergaderingen, de administratieve werkzaamheden en het financiële beheer meestal goed geregeld zijn.
Aan de andere kant kan de aanwezigheid bij ledenvergaderingen weer minder zijn. En dat maakt het snel nemen van beslissingen moeilijker. Er zijn ook VvE's waarbij een deel van de appartementen is verhuurd.
Bij deze VvE's bestaat het gevaar dat de belangen van huurders en eigenaren uiteen lopen of dat één grote partij - die meerdere huurwoningen in bezit heeft - een te grote stempel op beslissingen kan drukken.